Op dit moment telt de NNZC ongeveer 80 leden, in leeftijd variërend van 14 tot over de 70. De vereniging heeft maar liefst 13 instructeurs (die zijn ook gewoon lid).
Alle leden hebben in ieder geval één gezamenlijke afwijking: zweefvliegen. Als we op het veld zijn willen we vliegen, als we op school zitten willen we vliegen, als we aan het werk zijn willen we vliegen, etc. We zien ze overal vliegen. Kom je in het Groninger land iemand tegen die dagdromend naar de wolken koekeloert op zoek naar thermiekbellen dan is de kans groot dat dat een lid van de NNZC is.
Historie van de vliegclub
De vereniging is in mei 1932 opgericht op vliegveld Eelde. De oorspronkelijke naam was “Groningsche Zweefvliegclub”. Sinds 1969 draagt de vereniging de huidige naam: Noord Nederlandse Zweefvliegclub (NNZC). Van 1932 tot en met 1960 werd gebruik gemaakt van vliegveld Eelde. Nadat echter een keer de baanverlichting werd binnengelierd, was het gedaan met de pret. De vereniging werd “verbannen” naar Witten nabij Assen. Uiteindelijk is de NNZC zeer gastvrij ontvangen door de gemeente Veendam en werd de mogelijkheid geboden om een volledig nieuw zweefvliegterrein in te richten. Dit is gerust uniek te noemen in de moderne Nederlanse zweefvlieghistorie.
Vliegveld
Adres: Borgercompagnie 266, Borgercompagnie
Frequentie: 122.505 Mhz
Het huidige zweefvliegterrein van de NNZC is in 2002 / 2003 in eigen beheer volledig nieuw aangelegd. Bij het zweefvliegterrein is een ruime parkeerplaats aanwezig. Ook bestaat de mogelijkheid om op het veld te kamperen. Toiletten en douches zijn in het clubgebouw aanwezig. In het clubgebouw zijn ook een hangaar, kantine met keuken, kantoor en werkplaatsen ondergebracht.
Het veld heeft een breedte van 155 meter. De noordelijke helft van deze 155 meter wordt gebruikt voor het starten van de zweefvliegtuigen. De zuidelijke helft is beschikbaar om te landen. Op dit brede veld kan probleemloos met twee zweefvliegtuigen naast elkaar worden geland. Standaard zijn daarom tijdens vliegdagen twee doellandingsgebieden naast elkaar uitgezet. De volledige lengte van het veld bedraagt 1300 meter. Effectief gebruiken wij daarvan 1100 meter voor het oplieren van de zweefvliegtuigen. Bij een gunstige wind worden er lierstarts tot een hoogte van zo’n 600 meter gemaakt.
Het veld is oost-west georiënteerd waarbij het circuit zich aan de zuidzijde bevindt.